Morfina przekład macedoński

Wydawnictwo Begemot

Tłumacz: Jelena Jović

Premiera: 2016

Варшава.

Втора светска војна.

„Јас сум Константи Вилеман, сакам жени, сакам да танцувам и не сакам коњи, обожавам автомобили, сакам шкотски твид и летни костуми од лесен тропикал, сакам автомобилски трки и подиумот што се врти во Адрија, сакам џез, сакам шампањ и морфиум, не сакам војска ниту униформи.“

Шчепан Твардох во „Морфиум“ постигнал редок успех во полската проза – креирал антихерој кој на читателот нема шанси да не му се допадне. Твардох, во стилот на најголемите – Виткјевич, Гомбрович, Лител – умее да го прикаже слабиот, растргнат човек вплеткан во големата историја.

Откачен, хипнотички и храбар роман.